Moonwalking met Einstein

Joshua Foer schreef een geweldig boek over geheugen. Moonwalking met Einstein vertelt over de (bijna vergeten) kunst en wetenschap van het herinneren. Een deel van het verhaal gaat over de manier waarop je je geheugen kunt verbeteren en gemakkelijk grote hoeveelheden gegevens kunt onthouden. De werkwijze daarvoor gaat terug op Rhetorica Ad Herennium. We weten niet wie de auteur was die de originele tekst tussen 86 en 82 v.Chr. creëerde. Het feit dat sommigen de tekst toeschrijven aan Marcus Tullius Cicero zegt iets over de populariteit ervan. Het is duidelijk dat in deze oude tijd de behoefte aan geheugenvaardigheden veel groter was dan vandaag de dag. Toen was het menselijk brein de beste plek om informatie op te slaan. Dit gold totdat Gutenberg zijn uitvinding deed in de late middeleeuwen. Door deze methodologie te bestuderen en een paar uur per dag te oefenen, won Joshua na een jaar de Amerikaanse Memory Championships.

Waarom zou je je iets herinneren in dit internettijdperk?

Het boek bevat ook een belangrijke boodschap over de manier waarop we onze hersenen gebruiken, in een tijd waarin alle informatie binnen handbereik is. Een wereld waarin Google een werkwoord is geworden en elk feit slechts een muisklik verwijderd is. Met voorbeelden over muzikanten en kippensorteerders laat de auteur zien dat het verkrijgen van echt inzicht relevante informatie vereist die op de ouderwetse manier is opgeslagen. Gelukkig bevat het boek ook het recept hoe je dat kunt doen.

Zijn US Memory Championship-titel leverde Joshua Foer het recht op om ook deel te nemen aan de wereldkampioenschappen. Verschillende Britten en Scandinaviërs versloegen hem daar, aangezien dit spel blijkbaar wordt gedomineerd door de Europeanen. Het is goed mogelijk dat u de aanpak herkent. Het ‘mindpaleis’ dat Benedict Cumberbatch laat zien als hij speelt in de BBC-serie Sherlock Holmes hanteert dezelfde klassieke aanpak.