,

Innovation voor Dummies: Systematic Inventive Thinking

Voor sommigen is innovatie een vorm van creativiteit. Een goddelijke vonk initieert een hogere hersenfunctie die inspirerende beelden van nieuwe producten en diensten stimuleert. Voor hen kan SIT een schok zijn. SIT staat voor Systematic Inventive Thinking en biedt een gestructureerde manier om nieuwe concepten te creëren door bestaande elementen van producten en diensten en hun context te combineren. De procesmatige aanpak verandert innovatie van iets toevalligs in… eigenlijk gewoon werk.

Demystificatie kan een slechte zaak zijn voor de ‘gelovigen in inspiratie’. Maar voor ons, gewone mensen, is het heel geruststellend dat technieken als SIT bestaan, omdat dit ons allemaal in staat stelt creatief en innovatief te zijn. Nooit in je leven een originele gedachte gehad? Zijn de heldere ideeën die ’s nachts naar je toekomen altijd tegen de ochtend verdwenen? Dan is SIT wellicht jouw tool!

Bouw blokken

SIT biedt verschillende tools zoals attribuutafhankelijkheid, delen, vermenigvuldigen, aftrekken en taakunificatie. Maar instrumenten zijn ontoereikend gebleken, dus heeft SIT aanvullende principes ontwikkeld: Gesloten wereld, Functie volgt vorm, Beperking in plaats van Verdunning, Pad van de meeste weerstand en Kwalitatieve verandering. Na de introductie van de concepten stellen de uitvinders van SIT: “Het idee is om hard te werken, in plaats van de tijd door te brengen met plezier maken. Maar als we er niet allemaal van genieten, zal niemand de energie hebben om de inspanning vol te houden. Dat in essentie , is de SIT-facilitatie-uitdaging. Onze technieken helpen facilitators om van leren een echt interactieve ervaring te maken en ervoor te zorgen dat groepen erin slagen om gericht samen te werken.” Op de SIT-site vindt u meer informatie en een korte introductie van de tools en principes. Deze blog is alleen bedoeld om je nieuwsgierigheid te prikkelen…

Voor mij hebben de tools en principes in een groot aantal situaties gewerkt. Ik zou graag uw feedback ontvangen over hoe dit kan worden toegepast in uw context en dagelijkse werk.