, ,

Het begint met nieuwsgierigheid

Elk bedrijf beschikt tegenwoordig over een rijk portfolio aan cursusmateriaal, een gericht curriculum voor elk expertisegebied en ondersteuning op het gebied van training en ontwikkeling om hun werknemers te begeleiden bij het worden van zeer succesvolle professionals. Aan alle voorwaarden voor continu leren is voldaan om ervoor te zorgen dat hun personeelsbestand zich blijft aanpassen aan de uitdagingen van de huidige concurrerende markt. Dat helpt allemaal, maar het is niet voldoende zonder de interne drang om te leren. Het begint met een (professionele) nieuwsgierigheid, de drang om echt te begrijpen.

Het beste wat mij kan overkomen, is wanneer ik een nieuwe manier ontdek om naar de dingen te kijken. Innovatie was voor mij een abstract, creatief proces dat pas binnen mijn bereik kwam nadat ik had geleerd over Structured Innovative Thinking (SIT). Big Data werd meer dan een modewoord na het lezen van Freakonomics van econoom Steven D.Levitt. Howard Gardner bood mij in Five Minds for the Future een nieuw paradigma aan om prioriteiten te stellen tussen verschillende manieren om de uitdagingen van de 21e eeuw aan te pakken. Dankzij Getting Things Done van David Allen kan ik de controle over mijn inbox behouden. Dat ondanks het overweldigende aantal binnenkomende berichten. Op een goede dag ontstaat er ‘een geest als water’, zoals de auteur het noemt.

Delen is zijn eigen beloning

Dit soort (lees/leer)ervaringen deel ik graag met collega’s en anderen. Het vastleggen van de essentie in een blog of een presentatie van 10 minuten is een leuke oefening. Ik ontdekte dat delen anderen stimuleert hetzelfde te doen, waardoor ik nieuwe ideeën en inzichten krijg. Maar het leukste vind ik het als het delen van ideeën anderen inspireert en de nieuwsgierigheid aanwakkert. Omdat nieuwsgierigheid het begin van alles is.

Dus toen ik mijn eigen bedrijf startte en daar een website voor maakte, was het voor mij heel duidelijk dat een bibliotheek daar een prominent onderdeel van moest zijn. Als 2iQ ooit uitgroeit tot kantoorruimte, komt er naast de receptie een bibliotheek. Dit omvat grote Chesterfield-banken en heldere leeslampjes naast elke stoel. Verder zullen er e-boeken beschikbaar zijn met een grote hoeveelheid relevante literatuur.

Voorlopig moeten we de ervaring online delen.