, ,

Tomorrow’s Lawyers: een introductie tot jouw toekomst

Richard Susskind is een Britse auteur, spreker en onafhankelijk adviseur voor internationale professionele firma’s en nationale regeringen en hij bekleedt hoogleraarschappen aan de Universiteit van Oxford, Gresham College en Strathclyde Universiteit. Wikipedia noemt nog veel meer referenties, maar kortom: dit is een man die een verhaal te vertellen heeft over de juridische professie in het VK (en daarbuiten). Ik heb het boek gelezen als voorbereiding op een opdracht met een Nederlands advocatenkantoor. Het boek gaf me meer dan alleen een idee van de specifieke marktuitdagingen in die sector.

Susskind geeft zijn visie op de juridische professie in de breedste zin van het woord in zijn boek ‘Tomorrow’s Lawyers’. De ondertitel is ‘Een introductie tot jouw toekomst’. De auteur kiest jonge juridische professionals of studenten die werken aan een juridische graad als zijn primaire publiek. Maar het boek verdient een breder publiek, zowel binnen als buiten de juridische professie. De trends en de voorgestelde risico’s en remedies zijn ook van toepassing op andere gebieden. Niet in het minst op Management Consultancy.

Het gaat niet alleen over advocaten

Volgens Susskind staat er veel (op het punt van) te gebeuren. Dit is te wijten aan een combinatie van drie belangrijke drijfveren voor verandering die hij samenvat als:

  • De uitdaging om meer voor minder te bieden
  • Liberalisering
  • Informatietechnologie

Klanten die meer voor minder willen is zeker niet uniek voor cliënten van advocatenkantoren. En de mate van ‘minder’ creëert een behoefte aan iets anders dan verhoogde efficiëntie en verlaagde marges. Susskind maakt duidelijk dat significante veranderingen en disruptieve innovaties nodig zijn. En mogelijk! Wat ik leuk vind aan het boek is dat de auteur ook enkele duidelijke suggesties geeft over hoe deze uitdagingen aan te pakken. Het gaat over risico’s, maar hij suggereert ook hoe de verschillende trends een kans zijn voor een uitweg.

De voorbeelden zijn voornamelijk gerelateerd aan de juridische professie. Maar we kunnen de lessen en suggesties gemakkelijk adopteren naar andere industrieën. Een must-read voor iedereen in het consultancyvak!