Leven zonder Facebook…

Aan het begin van het nieuwe jaar is het de tijd om na te denken over de prioriteiten in het leven. Talloze mensen starten 2015 met de beste voornemens om gezonder te leven door beter te eten, meer te bewegen en indien van toepassing te stoppen met roken. Bij het maken van je beslissingen over dingen om dit jaar te veranderen, kan je Social Media gedrag ook deel uitmaken van de overwegingen. Hoeveel tijd heb je doorgebracht op Facebook, Twitter, Instagram of een andere app? Hoe vaak werd een betekenisvol persoonlijk gesprek abrupt onderbroken door een ping of een ander irritant geluid? En is dat iets wat je wilt dat blijft gebeuren in het nieuwe jaar?

Ik start een bescheiden Social Media afkickprogramma in 2015. In eerste instantie zal ik de apps verwijderen die ik het minst gebruik, gewoon om te zien of het werkt. Facebook zal als eerste gaan. Er kunnen wat persoonlijke kwesties zijn aangezien het sluiten van mijn account onvermijdelijk zal leiden tot een ‘ontvrienden’ van al mijn Facebook-kennissen. Familie zal het waarschijnlijk begrijpen of op zijn minst vragen stellen die mij de gelegenheid geven om het uit te leggen. Mijn blogvolgers zullen vooraf gewaarschuwd worden en elke FB-vriend die een digitaal bericht als reden ziet om persoonlijk contact voortaan te beëindigen, was waarschijnlijk in eerste instantie verkeerd gecategoriseerd als een vriend.

Terugdenkend heb ik echt geen idee waarom ik nog steeds verbonden ben met Facebook. Het brengt me niets wat ik nodig heb. Ik ben jaren geleden met tegenzin begonnen toen ik iets moest downloaden van een site die alleen toegang verleende aan eigenaren van een Facebook-account. En hoewel ik nooit vrijwillig enige betekenisvolle inhoud heb toegevoegd, lijkt het sindsdien alleen maar gegroeid. Ik verzamelde vrienden omdat ik nooit heb uitgevonden hoe ik van de aanhoudende herinneringen af kon komen zonder actief een ik-wil-je-vriend-niet-zijn-bericht naar iemand te sturen. En zo nu en dan downgrade ik mijn profiel na het lezen van weer een verontrustend artikel over de schending van de privacy van FB-gebruikers.

Dus Facebook zal als eerste gaan, Twitter zal waarschijnlijk de volgende zijn. En mijn leven in 2015 zal er beter door worden.