Robotica: kan jouw werk geautomatiseerd worden?

Een recente trend in Shared Services en Outsourcing is Robotics Process Automation  (RPA). In de begindagen waren offshore en geïndustrialiseerde  leveringsmodellen de belangrijkste manier om kosten te verlagen. Twintig jaar later zien we dat de toegevoegde waarde moet  komen van nieuwe initiatieven en RPA lijkt een goede kandidaat hiervoor. Vanuit het perspectief van individuele bedrijvenmag dit een veelbelovende ontwikkeling zijn, maar wat betekent het voor werknemers? Of om het persoonlijk te maken: heb jij nog een baan als robotica grootschalig zijn intrede doet? Een populaire video op dit gebied is getiteld ‘Humans Need Not Apply‘. Het schetst de impact van automatisering, geeft een aantal goede voorbeelden en vergelijkt de huidige trend met de begindagen van de industriële revolutie. Zelf-rijdende auto’s zijn dichtbij al zijn er nog wel wat uitdagingen (sneeuw, mist) op te lossen en juridische hobbels te nemen. Maar dan kunnen we ook snel doorstarten naar een economie waar een rijbewijs alleen onvoldoende is voor een baan. Ook buiten de transport en logistiek gaan de ontwikkelingen snel en robotica doet haar intrede in farmacie, zakelijke dienstverlening en de maakindustrie. Als kunstmatige intelligentie een partijtje GO kan winnen van de regerend wereldkampioen dan is ‘deep learning’ onderweg om biologische mogelijkheden voorbij te streven in analyse en diagnose op diverse terreinen.

Verschillende visies op hetzelfde thema

De BBC publiceerde onderzoek over welke banen geautomatiseerd kunnen worden in de komende twintig jaar. Volgens dit onderzoek is de kans dat de activiteiten van een Management Consultant geautomatiseerd worden 7%. Dat mag zo zijn, maar als 45% van de banen bedreigt wordt, is dit een ontwrichtende trend met een grote impact voor vele bedrijven en de economie als geheel. Hoe moeten we ons hierop voorbereiden? Anderen zijn overigens optimistischer over de vooruitzichten van menselijke werknemers in de eeuw van de automatisering. In zijn TED talk suggereert David Autor dat onze huidige zorgen nauwelijks anders zijn dan die van onze voorouders een paar generaties geleden. Het feit dat we de oplossing vandaag niet kunnen voorspellen betekent niet dat er geen oplossing is: