, ,

The Art of Possibility

Onlangs kwam ik het werk van Benjamin Zander tegen. Hij was 20 jaar lang de dirigent van het Boston Philharmonic Orchestra. Hij is ook een beroemd muziekdocent met studenten van over de hele wereld. Naast zijn muzikale carrière is hij de co-auteur van een boek ’the Art of Possibility’.  In een TED-talk over de kracht van klassieke muziek krijg jeinzicht in de ambitie van Zander om mensen te raken middels klassieke muziek. Hoewel ik waarschijnlijk in zijn derde categorie thuis hoor (zie de video) moet ik toegeven dat zijn aanpak bij mij werkt. Vervolgens ben ik verder gaan zoeken, vond zijn master classes en het was uitzonderlijk om te zien wat de juiste aandacht en sturing kan veranderen in de prestatie van jonge musici.

Regel nummer 6

Door zijn werk als dirigent en musicus heeft Benjamin Zander echt iets te vertellen. Daarnaast heeft hij een boek geschreven over zijn levensvisie. Het zou hem geen recht doen door ’the Art of Possibility’ samen te vatten als een dertien in een dozijn wees-positief-zelfhulp-boek. Toch zijn de adviezen redelijk simpel en het begint met het inzicht dat alle in het leven op enig moment door iemand bedacht is. En dat geeft mogelijkheden om met tegenslag om te gaan. In zijn presentatie voor Teachers.tv (Work – How to give an A) legt Zander uit hoe vooraf een 10 geven een enorme impact kan hebben op het gedrag van studenten over het jaar. De video geeft een eerste indruk van het effect, het boek geeft vele sterke voorbeelden en verhalen ter illustratie.

De titel van het boek weerspiegelt een algemene houding of eigenlijk een manier van leven door de auteurs. Werken en leven uitgaande van mogelijkheden is zoveel meer dan alleen positief zijn. Het verandert je perspectief volledig en dan is er geen limiet meer aan wat je kan bereiken. Een essentieel advies is natuurlijk ‘Regel nummer 6’; ik laat het aan Zander om dat in detail uit te leggen in de video. Veronachtzaming kan enorme gevolgen hebben en dat maakt deze regel wellicht het belangrijkste advies uit het boek.

Ter inspiratie

Als ik zijn master class videos op YouTube bekijken is het eenvoudig om de begenadigde musicus en docent te zien. Maar de belangrijkste indruk na het boek en de videos is toch dat Benjamin Zander ook een groot verhalenverteller is. Het zijn de verhalen die je bij blijven en die raken op het niveau van echte emotie. Daarom heb ik het boek opgenomen in mijn 2iQ bibliotheek en een van zijn lezingen in Ter Inspiratie.

Veel lees- en kijkplezier…