, ,

“So anyway…” overwegingen van John Cleese

Recent vond ik een Google Talk met John Cleese die werd geïnterviewed naar aanleiding van zijn memoirs “So, Anyway…”. Om dit een interview te noemen is een compliment voor Jason Sanders die zijn best deed om de conversatie te sturen. De vragen waren ongetwijfeld goed voorbereid maar zijn gast has weinig nodig om een interessante monoloog af te steken over een breed scala van onderwerpen.

John Cleese is één van de oprichters Monty Python’s Flying Circus. Sinds die tijd heeft hij ook diverse films gemaakt waaronder de succesvolle “a Fish called Wanda”. Wellicht verrassend voor sommigen is dat hij ook mede-auteur is van een aantal boeken over psychologie en bijvoorbeeld heeft samengewerkt met David Dunning van de Cornel University. Dunning heeft ontdekt dat het correct inschatten van een vaardigheid diezelfde vaardigheid vereist (zie ook mijn blog over het Dunning-Kruger effect).

Leestips

Gedurende de conversatie spreekt Cleese over onderwerpen als creativiteit, introvertheid, cultuur, politiek en natuurlijk ook humor en comdedy. Hij suggereerde zijn publiek (Google medewerkers) ook verschillende auteurs en daagde hen uit om hun geloof in technologie ter discussie te stellen. Sommige van de boeken die hij noemde staan al in mijn bibliotheek, zoals bijvoorbeeld Stil van Susan Cain over “De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen”. Maar hij raadde zijn publiek ook aan zich te verdiepen in het werk van Rupert Sheldrake en Neil Postman.

Neil Postman schreef Technopoly, “the Surrender of Culture to Technology” in het begin van de jaren 90. Ik heb het recent gelezen en de boodschap is nog steeds relevant voor recente ontwikkelingen. Het boek suggereert dat de dominante plaats van technologie in ons dagelijks leven ten koste gaat van zaken die waardevol zijn. Enkele van de voorbeelden gaan ver terug in de geschiedenis. De impact van mobiele telefoons vandaag is niet heel veel anders dan wat er gebeurde in de 15e eeuw met de uitvinding van de boekdrukkunst. Behalve kritiek geeft Postman ook een aantal opties hoe hier mee om te gaan, specifiek in de opvoeding en educatie van kinderen en studenten.

Elk boek dat me een nieuw perspectief geeft is voor mij een cadeautje. Dergelijke geschenken geef ik graag door en om die reden heb ik de 2iQ bibliotheek ingericht. Suggesties tot aanvullingen zijn van harte welkom