,

Lean Agile Procurement

Lean Agile Procurement

Toen ik ruim drie jaar geleden voor mezelf begon werd ik gewaarschuwd dat ik een doodlopende straat in liep. Sommige van mijn toenmalige collega’s waren bezorgd dat ik me niet verder zou ontwikkelen. Zonder de ondersteuning van een corporate R&D omgeving, waar moest ik nieuwe ideeën vandaan halen?

Inmiddels blijkt dat er geen enkele reden tot zorg is. De afgelopen jaren heb ik het voorrecht gehad om met een leuke groep mensen te werken aan een initiatief dat we Agile Sourcing gedoopt hebben. Recent kwamen we een nieuw concept tegen dat uitstekende past binnen onze visie. Ik ben dan ook trots om te melden dat we nieuw gereedschap aan onze toolbox hebben toegevoegd: Lean Agile Procurement (LAP).

In een twee-daagse workshop was Mirko Kleiner onze trainer en hij heeft ons wegwijs gemaakt in de tools en concepten. LAP is een alternatief voor meer traditionele manieren van inkoop. Zoals de naam doet vermoeden, gebruikt het onderdelen van zowel Agile als Lean. Mirko had een kritische groep tegenover zich van ervaren inkopers en sourcing professionals. We hebben hem het vuur aan de schenen gelegd over de algemene aanpak en de specifieke tools. Maar eerlijk is eerlijk: de workshop was een geweldige ervaring en iedereen was erg positief over de kennismaking. Gezamenlijk kwamen we tot de conclusie dat we verder willen met Lean Agile Procurement en het ook toepassen in de Nederlandse markt.

Sneller resultaten halen

LAP Potential Profit (Cost of delay)

Dat betekent overigens niet dat LAP het antwoord is voor alle uitdagingen in de complexe hedendaagse markt voor inkoop. We hebben uitgebreid gesproken over de ‘sweet-spot’ voor Agile Procurement. Het levert de meeste waarde in een situatie waar de wensen en eisen tot op zekere hoogte flexibel zijn en de context een zekere complexiteit kent. De belofte is er een van snellere resultaten. Daarmee worden de inkoop-kosten serieus lager en de mogelijke voordelen van een initiatief worden eerder gerealiseerd.

De combinatie van deze factoren zou genoeg moeten zijn om LAP te overwegen bij de start van een nieuw inkoop initiatief. Als een recent ‘Certified Lean-Agile-Procurement Practitioner’ ben ik graag bereid om in die conversatie te ondersteunen.