,

Al het goede voor 2023!

Wat was 2022 voor jaar?

Deze tijd van het jaar nodigt uit tot reflectie. Vorig jaar ging alles over Corona. In dit deel van de wereld lijkt het grotendeels achter ons terwijl in China het ergste waarschijnlijk nog moet komen. Hier keren we terug naar normaal maar lijken we sommige zaken te behouden. We hoeven niet langer uit te leggen dat we geen uren in de file willen staan voor een bijeenkomst van een uurtje. Iedereen is nu ook wel handig geworden met MS Teams, Webex, Zoom of welke tool je ook gebruikt voor online meetings. Dat is mooi.

Business-wise gaat alles OK. En privé, toen onze dochter uit huis ging vielen we niet in het zwarte gat van een leeg-nest-syndroom. Thuiswerken geeft de gelegenheid om regelmatig de zaken in de wereld door te spreken. En ook dat is mooi.

Maar na meer dan 75 jaar vrede is het weer oorlog in Europa. Geopolitieke bespiegelingen staan weer op de voorpagina. Een megalomane Russische leider kijkt naar de wereld zoals Stalin dat deed. Tienduizenden betaalden daarvoor al de hoogste prijs en miljoenen zijn op de vlucht of leven in de meest vreselijke omstandigheden. Energie en boodschappen zijn duurder en hoewel dat voor sommigen een zware last is, valt dat in het niet bij wat de echte slachtoffers van dit conflict te verduren hebben.

Mogelijkheden

Als er iets goeds uit oorlog kan komen dan is het dat we momentum opbouwen voor de energie-transitie. Post-Corona leek de wereld terug te keren naar het oude normaal. Collectief faalden we om de economie weer op te bouwen op een groene, meer duurzame manier. Blijkbaar zijn er rampen nodig om ons te doen inzien dat het anders moet. Zelfs nu investeren we nog in kortetermijnoplossingen in plaats van vol in te zetten op duurzame energie. Maar het kantelt en er is nog steeds een kans op een positieve uitkomst.

Plannen voor 2023

Vergeleken met vorig jaar zijn de voornemens niet heel anders. Meer bewegen, meer tijd voor schrijven (blogs en ook de roman) en meer tijd doorbrengen met vrienden en familie. En waarschijnlijk zijn er ook weer aanbestedingen te doen, sourcing engagements die ondersteund moeten worden en IT-programma’s te leiden. Tegelijkertijd wil ik mijn portfolio uitbreiden in de richting van duurzaamheid. Volgend jaar is een goed jaar als het me lukt minstens een aantal keer betrokken te zijn bij projecten met de expliciet doelstelling om de wereld beter en duurzamer te maken. Hoe dat gaat werken heb ik nog niet volledig uitgedacht. Ik moet er waarschijnlijk nieuwe dingen voor leren en moet zeker op zoek naar mensen met een vergelijkbare ambitie. Want de wereld verduurzamen kan alleen samen.

Beste wensen

Ik wens jou en degenen die je dierbaar zijn het allerbeste. Dat succes maar bovenal ook geluk, plezier en gezondheid op je pad mogen komen in 2023.
[/av_textblock]